Bildningsresa till Prag vecka 40

Måndagen den 30 september lämnade ett glatt gäng bestående av 27 elever från skolans samtliga program och tre lärare Täby för att under fyra dagar besöka Prag, Tjeckiens vackra huvudstad.
Efter att ha checkat in på vårt kulturmärkta vandrarhem bar det av på stadsvandring med tillhörande quiz. Quizet slutade vid det astronomiska uret från 1400-talet, mitt i hjärtat av Prag.

Tisdagen mötte vår guide Vladka upp oss och tog oss med genom vindlande gränder upp till Pragborgen och den gamla katedralen som började byggas på 900-talet. Kön till borgen ringlade lång av turister sugna på att få känna historiens vingslag. Men som svenskar är vi ju proffs på att tålmodigt och med glatt humör köa! Men den som väntar på något gott! Att komma in i borgen och den vackra katedralen fick vi verkligen känna på historiens vingslag med ett urval spännande och initierade berättelser av Vladka ur Tjeckiens historia. Väl ute ur borgen visade Pragvädret upp sig från sin bästa sida när vi tog en promenad ner genom vinrankorna på sluttningen ner mot staden.

Onsdagen mötte vår eminenta guide upp oss igen för att ta oss mot de judiska delen av staden. På vägen hann vi passera John Lennon Wall där flera passade på att skriva något fint till passerande.

Turen gick vidare över Karlsbron till Vaclavplatsen och sedan till de judiska kvarteren där vi besökte en synagoga och en gammal judisk kyrkogård.

På torsdagen lämnade vi Prag och begav med buss till Terezin (Theresienstadt), ett ghetto från 1700-talet dit delar av den judiska befolkningen tvångsförflyttades och som användes som koncentrationsläger av nazisterna under andra världskriget. Det blev en stark upplevelse att få vistas på detta område där så många människor genom historien fått möta fruktansvärda lidanden och död.

Väl tillbaka i Prag avslutades kvällen med en avslutningsmiddag på fantastiska Folklore Garden. Stämningen var verkligen på topp och grisknän på tallrikarna varvades med att eleverna deltog i tjeckiska folkdanser.

Fredag morgon gick turen åter till Sverige efter fyra mycket lärorika och intensiva dygn. 27 trötta men glada elever och tre dito lärare önskade varandra trevlig helg på Arlanda efter en väldigt lyckad resa.

Martin Drakegg med elever och kollegor