Det Digitala Samhället

Det Digitala Samhället

Poängplan – Det digitala samhället

Vad du vill

Du vill studera vidare på högskola!
Du tycker om att kommunicera!
Du är intresserad av samhällsämnena och journalistik!
Du tycker om digital bildbehandling, film och foto!
Då passar Det Digitala Samhället dig!

Under utbildningen

Under utbildningen får du lära dig hur man kommunicerar med text och bild, grunderna medieproduktion, journalistik, foto, film, digital bildbehandling, grafisk design och layout. På det här programmet finns det extra stor valfrihet, då du själv väljer vilka tre ämnen som du sen önskar fördjupa dig i: film, foto, reklam, matematik, moderna språk eller entreprenörskap (en kurs där du startar ett eget UF-företag). På programmet får du även kunskaper om hur konst, politik, historia och kultur formar och påverkar vårt samhälle idag och historiskt.

Efter utbildningen

Efter utbildningen är du väl förberedd för högskolestudier inom både media, kommunikation och samhällsvetenskapliga utbildningar. Väljer du dessutom till Matematik 3b blir du behörig till ännu fler utbildningar. Våra tidigare elever från Det Digitala Samhället studerar vidare inom många olika områden. Några exempel på yrken som de har idag är stadsplanerare, medieproducent, art director, läkare, grafisk designer, polis, barnmorska, kommunikatör, politisk sekreterare, digital marknadsföringsspecialist, front end-utvecklare, gymnasielärare och civilekonom.

Valmöjligheter

På Det Digitala Samhället har du stor frihet att påverka innehållet i programmet! Du läser alla de viktiga kurserna som du behöver för att få behörighet till universitet och högskola. Du väljer minst tre av kurserna Entreprenörskap och företagande, Foto 1, Film- och tv-produktion 1, Journalistik, reklam och information 1, Matematik 3b och Moderna språk.

När du ska söka till Det Digitala Samhället
gyantagningen.se väljer du först Estetiska programmet. Där väljer du sedan Det Digitala Samhället. Det Digitala Samhället är en utbildning som är baserad på det estetiska programmet, inriktning estetik och medier.

Digitala Samhällets Mediespelare hittar du film, foto, journalistik som vi producerar i våra kurser.

Liselotte Lundh

Biträdane rektor
Programchef DS

E-post: liselotte.lundh

Många yrkesgrupper kommunicerar via medier och
behöver ha förståelse för hur kommunikation med foto,
film och layout skapas och används. Medieskapare måste både förstå viktiga samhällsfrågor och hur medier
fungerar för att nå fram med sitt budskap. Är du intresserad av samhällskunskap och media och
hur de båda interagerar och påverkar varandra? Är du
intresserad av att uttrycka dig genom film, foto eller grafisk design? Då är Det Digitala Samhället – ett program som ger samma behörighet som Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet – en utbildning
för dig!

Agnes – Det Digitala Samhället

Därför valde jag TEG
Jag valde TEG för att jag hade hört att det va en bra skola. Lokalerna spelade även en roll när jag fick se dem efter att jag hade varit på öppet hus.

Därför valde jag programmet
Jag var väldigt osäker på vad jag ville plugga, men det som gjorde att jag valde dig-sam var möjligheten att få jobba praktiskt. Jag tycker att det är skönt att ha lektioner som bryter av från att bara sitta i en skolbänk, men fortfarande få en sam eller ekonomi behörighet.

Det bästa med TEG
Jag skulle säg att det bästa med TEG är alla lärare. Alla lärare är verkligen engagerade och vill dig det bästa. Det är superlätt att hålla en god kommunikation med dem och jag rekommendera att göra detta.

Det bästa med programmet
Jag skulle säga att det är möjlighet att få vara kreativ och skapa olika saker. Man lär sig nya sätt att uttrycka sig med hjälp av tekniska hjälpmedel som photoshop och premiere pro.

Ett bra minne från gymnasietiden
Det är svårt att säg vad det bästa minnet är. Men ett bra minne jag har är från tidigt i ettan när vi för första gången skulle använda systemkameran. Vi blev indelade i grupper och gick runt i skolan och fotade. Det var väldigt roligt att få fota, men även att få lära känna klassen bättre.

Tips till de som nu ska välja gymnasium
Ett tips är att välja det du tycker är kul så du orkar göra det i tre år. Sök även om du inte är säker på att du kommer ha meriten, för det skadar aldrig att ha sökt.