Teknik­programmet

Teknikprogrammet

Poängplan – Teknikvetenskap

På Teknikprogrammet lägger vi stort fokus på problemlösning. På ytan kan det verka som att Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet är väldigt lika, men ämnen som fysik eller matematik på Teknikprogrammet är inte identiska med samma ämnen på Naturvetenskapsprogrammet. Inslag som design, programmering eller kreativa lösningar kan exempelvis smyga sig in i flera kurser, inte bara där de “hör hemma”. Du behöver dock inte ha ett brett och brinnande teknikintresse för att trivas på teknikprogrammet. Däremot, behöver du vara nyfiken och tycka om att designa, räkna och klura för att lösa problem – och stå ut med att lösningen kanske inte är given på förhand.

Under utbildningen

Teknikprogrammets grundprincip är att varva kunna med göra och skapa. Sättet vi arbetar på är tänkt att efterlikna det sätt man jobbar som ingenjör – man arbetar med att lösa problem, i projektform och i grupp med andra. Gruppernas lösningar ställs också mot varandra – vem har den bästa lösningen, och varför är den bäst?

Efter utbildningen

Om du väljer att plugga på högskola eller universitet efter studenten passar tekniska universitetsutbildningar förstås utmärkt, men utbildningen ger en bred behörighet till de flesta utbildningar och program. Vill du istället arbeta direkt efter gymnasiet kan du söka Tekniksprånget, en traineeutbildning vid företag som IBM, Ericsson, SL med flera, eller varför inte söka till Försvarets Cybersoldatutbildning?

Valmöjligheter

Det finns bara en inriktning på Teknikprogrammet, men i årskurs tre väljer du mellan kurserna Engelska 7, Moderna språk, Matematik 5 och Matematik – specialisering. Är du särskilt intresserad av matematik eller språk så kan du läsa Moderna språk redan i ettan, då vi också erbjuder kursen Matematik – specialisering, en kurs man kan läsa flera gånger med olika innehåll.

Igor Govorcinovic

Programchef NA/TE E-post: igor.govorcinovic Mobil: 0739842902

Olivia – Teknikprogrammet

Därför valde jag TEG
Jag har under hela min uppväxt bott i en mindre stad och gått i en skolan med samma människor i 10 år. Jag kände därför att jag behövde omväxling och TEG var perfekt för det. Det var en ny skola i en ny stad med nya människor och bra stämning.

Därför valde jag programmet
Det är ett väldigt brett teknikprogram med en blandning av både praktiskt och teoretiskt arbete. Man får lära sig både webbdesign, CAD, programmering osv. vilket jag inte sett på många andra skolor som har teknikprogrammet. Det ger också väldigt bra möjligheter till vidare studier.

Det bästa med TEG
Det bästa med TEG måste nog vara stämningen mellan härliga elever och engagerade lärare! Maten är också jättegod!

Det bästa med programmet
Variationen mellan det praktiska och teoretiska, man kan se resultat direkt när man gör något. Det var också fler tjejer än vad jag trodde det skulle vara på teknikprogrammet vilket jag tycker är jätteroligt!

Ett bra minne från gymnasietiden
Något som jag kommer ihåg lite extra är insparken från 1:an. Då hade vi bara gått i skolan någon månad och, även om man inte kände varandra jättebra, blev det en helt fantastisk kväll och man lärde känna så många nya från andra klasser också. Vi sågs alla tjejer i klassen och gjorde oss iordning tillsammans och sen åkte vi tillsammans till insparken. Det va verkligen så kul. Sen fixar skolans elevkår massor av roliga aktiviteter utöver det som jag också har massa minnen från, men också bra minnen från lektioner och raster.

Tips till de som nu ska välja gymnasium
Välj det du är intresserad av inte det som dina kompisar väljer för man lär att känna nya snälla, roliga och härliga människor! Jag är så glad att jag vågade göra det och har hittat så många nya kompisar samtidigt som jag har kvar mina gamla kompisar från högstadiet också.