Ekonomi­programmet

Inriktning Ekonomi

Poängplan – Ekonomi

Ekonomiprogrammet passar dig som vill lära dig mer om vad företagande innebär. Du lär dig bland annat om affärsidéer, bokföring, marknadsföring och ledarskap. Oavsett om du drömmer om att starta ett eget företag eller arbeta åt ett framgångsrikt företag kommer du ha nytta av att kunna grunderna i företagsekonomi.

Under utbildningen

Du får prova många nya kurser och ämnen, som exempelvis företagsekonomi, entreprenörskap och marknadsföring. Vi gillar att arbeta i projekt som kopplas till näringslivet. Under ditt tredje år på utbildningen startar du ett eget UF-företag tillsammans med några av dina klasskamrater. Du kommer att tränas i att arbeta kreativt, att ha en chefsroll och att bli en riktigt duktig säljare. För att du ska vara redo för en internationell marknad läser du fördjupad engelska och
internationell ekonomi.

Efter utbildningen

Efter utbildningen är du väl förberedd för högskolestudier inom framför allt ekonomi eller juridik. Efter tre års studier på ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi kan du även bli Diplomerad Gymnasieekonom vilket innebär en konkret yrkestitel direkt efter studenten. Som Diplomerad Gymnasieekonom kan du söka jobb som assistent på en ekonomiavdelning eller på en revisionsbyrå.

Valmöjligheter

Under årskurs ett får du prova på att läsa kurser i både företagsekonomi och juridik. Efter ditt första år på skolan väljer du sedan inriktning: Ekonomi eller Juridik.

Inriktning Juridik

Poängplan – Juridik

Ekonomiprogrammet med inriktning juridik är en bred utbildning där du kommer att utveckla din förmåga att argumentera, analysera och diskutera. Programmet passar dig som har ett intresse för samhällsvetenskapliga frågor och som vill
specialisera dig inom juridik och kriminologi.

Under utbildningen

Ekonomiprogrammets juridikinriktning tar upp det mesta inom juridikens värld. Från vardags-
juridiska frågor såsom vad som gäller när du vill reklamera ett par nyinköpta jeans som gått sönder till vilka de juridiska spelreglerna är inom affärsvärlden. I vår unika programfördjupning
kriminologi får du lära dig olika förklaringsmodeller till brottslighet. Kriminologi handlar om läran om kriminalitet och det kriminella beteendet, och syftar till att fördjupa sig i och analysera olika brottsliga fenomen. Dessa ämnen kombineras med kurser i retorik och filosofi vilket allt tillsammans ger dig en bra grund för framtida studier.

Efter utbildningen

Efter utbildningen är du väl förberedd för högskolestudier inom framför allt ekonomi eller juridik. Väljer du dessutom till Matematik 3 blir du behörig till fler utbildningar.

Valmöjligheter

Under årskurs ett får du prova på att läsa kurser i både företagsekonomi och juridik. Efter ditt första år på skolan väljer du sedan inriktning: Ekonomi eller Juridik. I årskurs tre får du även möjlighet att välja att fördjupa dig i antingen engelska eller matematik. Det går självklart bra att välja fördjupning i båda ämnena.