Ekonomi­programmet

Inriktning Ekonomi

Poängplan – Ekonomi

Ekonomiprogrammet passar dig som vill lära dig mer om vad företagande innebär. Du lär dig bland annat om affärsidéer, bokföring, marknadsföring och ledarskap. Oavsett om du drömmer om att starta ett eget företag eller arbeta åt ett framgångsrikt företag kommer du ha nytta av att kunna grunderna i företagsekonomi. Du utvecklar din förståelse kring hur företagande fungerar, såväl nationellt som internationellt, genom både teoretiska och praktiska övningar. Du ges möjligheten att bygga upp ett entreprenöriellt förhållningssätt som främjar nyskapande tankar för företagande i framtiden.

Under utbildningen

Du får prova många nya kurser och ämnen, som exempelvis företagsekonomi, entreprenörskap och marknadsföring. Vi gillar att arbeta i projekt som kopplas till näringslivet. Under ditt tredje år på utbildningen startar du ett eget UF-företag tillsammans med några av dina klasskamrater. Du kommer att tränas i att arbeta kreativt, att ha en chefsroll och att bli en riktigt duktig säljare. För att du ska vara redo för en internationell marknad läser du fördjupad engelska och internationell ekonomi.

Efter utbildningen

Efter utbildningen är du väl förberedd för högskolestudier inom framför allt ekonomi eller juridik. Efter tre års studier på ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi kan du även bli Diplomerad Gymnasieekonom vilket innebär en konkret yrkestitel direkt efter studenten. Som Diplomerad Gymnasieekonom kan du söka jobb som assistent på en ekonomiavdelning eller på en revisionsbyrå.

Valmöjligheter

Under årskurs ett får du prova på att läsa kurser i både företagsekonomi och juridik. Efter ditt första år på skolan väljer du sedan inriktning: Ekonomi eller Juridik.

Inriktning Juridik

Poängplan – Juridik

Ekonomiprogrammet med inriktning juridik är en bred utbildning där du utvecklar din förmåga att argumentera, analysera och diskutera. Programmet passar dig som har ett intresse för samhällsvetenskapliga frågor och som vill specialisera dig inom juridik och kriminologi. Du lär dig om det svenska rättssamhället samt hur samhällsutvecklingen påverkar lagar och regler. Du bygger upp en förståelse för människors beteende och för hur sociala, biologiska och psykologiska förutsättningar kan påverka laglydighet.

Under utbildningen

Ekonomiprogrammets juridikinriktning tar upp det mesta inom juridikens värld. Från vardags-
juridiska frågor såsom vad som gäller när du vill reklamera ett par nyinköpta jeans som gått sönder till vilka de juridiska spelreglerna är inom affärsvärlden. I vår unika programfördjupning
kriminologi får du lära dig olika förklaringsmodeller till brottslighet. Kriminologi handlar om läran om kriminalitet och det kriminella beteendet, och syftar till att fördjupa sig i och analysera olika brottsliga fenomen. Dessa ämnen kombineras med kurser i retorik och filosofi vilket allt tillsammans ger dig en bra grund för framtida studier.

Efter utbildningen

Efter utbildningen är du väl förberedd för högskolestudier inom framför allt ekonomi eller juridik. Väljer du dessutom till Matematik 3 blir du behörig till fler utbildningar.

Valmöjligheter

Under årskurs ett får du prova på att läsa kurser i både företagsekonomi och juridik. Efter ditt första år på skolan väljer du sedan inriktning: Ekonomi eller Juridik. I årskurs tre får du även möjlighet att välja att fördjupa dig i antingen engelska eller matematik. Det går självklart bra att välja fördjupning i båda ämnena.logga_ekonom

Scilla – Ekonomiprogrammet

Därför valde jag TEG
När jag besökte TEG under öppna huset kändes det direkt rätt. Atmosfären är speciell här och alla är alltid trevliga och positiva.

Därför valde jag programmet
När jag gick i 9:an hade jag ingen aning om vad jag ville bli, därför tänkte jag att det var bra att välja ett högskoleförberedande program som var brett. Jag valde just ekonomi eftersom juridikinriktningen lät extra intressant. Speciellt kurser som kriminologi, rätten och samhället samt psykologi.

Det bästa med TEG
Det bästa med TEG är helt klart stämningen. Varje gång man kommer in i skolan blir man glad. Såväl elever som lärare är jättetrevliga. Skolmaten måste också få en eloge!

Det bästa med programmet
Det bästa med ekonomiprogrammet är att jag har lärt mig väldigt mycket nytt. Oavsett vad jag jobbar med i framtiden, även om det inte är inom ekonomi eller juridik, kommer de kunskaper jag fått under de här åren alltid vara bra att ha med.

Ett bra minne från gymnasietiden
Ett bra minne jag har från gymnasietiden är från första veckan i årskurs 1. Då hade vi introvecka så det var bara de nya eleverna som var på skolan. Alla var lite nervösa men samtidigt så glada och det var jättekul att få börja lära känna alla nya klasskompisar.

Tips till de som nu ska välja gymnasium
Detta tips har ni nog hört många gånger förut men jag säger det igen. Gå efter din magkänsla och det som du tycker känns kul. Det är ingen idé att gå ett visst program, eller på ett visst gymnasium, bara för att dina föräldrar eller lärare tycker att du borde gå det. Du måste välja efter dig själv. Det är endast då valet bli rätt!