Ekonomi­programmet

Inriktning Ekonomi

Poängplan – Ekonomi

Ekonomiprogrammet passar dig som vill ha en bred utbildning inom ekonomi. Du kommer att lära dig om
affärsidéer, bokföring, marknadsföring och ledarskap. Genom både teoretiska och praktiska övningar utvecklar du din förståelse för hur ekonomi och företagande fungerar, såväl nationellt som internationellt. Du kommer
att träna på att komma på idéer och förverkliga dem tillsammans med dina klasskompisar.

Under utbildningen

Under utbildningen får du chansen att arbeta i projekt som kopplas till näringslivet inom dessa kurser. Under ditt tredje år på utbildningen startar du ett eget UF-företag tillsammans med några av dina klasskamrater. Du kommer att tränas i att arbeta kreativt, att ha en chefsroll och att bli en riktigt duktig säljare. För att du ska vara redo för en internationell marknad läser du kurserna Engelska 7 och Internationell ekonomi. Vi gillar också att besöka universitet, högskolor och företag. Vi tar ofta in intressanta föreläsare för att få en bättre förståelse för hur ekonomi fungerar i praktiken!

Efter utbildningen

Efter utbildningen är du väl förberedd för högskolestudier inom framför allt ekonomi eller juridik. Matematik 3b ingår när du går ekonomiinriktningen. Utbildningen ger dig samma högskolebehörighet som Samhällsvetenskapsprogrammet och Det Digitala Samhället

Valmöjligheter

Du väljer en av våra två inriktningar efter ditt första år på skolan: Ekonomi eller Juridik. Under första året får du prova på både Företagsekonomi 1 och Privatjuridik, så att du lättare ska kunna göra ditt val.

Inriktning Juridik

Poängplan – Juridik

Ekonomiprogrammet med inriktning juridik är en bred utbildning där du utvecklar din förmåga att analysera, argumentera och diskutera. Du lär dig om det svenska rättssystemet samt hur samhällsutvecklingen påverkar lagar och regler. Du kommer att bygga upp en förståelse för människors beteende och för hur sociala, biologiska och psykologiska förutsättningar kan påverka varför människor begår brott. Utbildningen ger dig en bra grund för att studera vidare exempelvis på juristprogrammet.

Under utbildningen

Ekonomiprogrammets juridikinriktning tar upp det mesta inom juridikens värld. Från vardags-juridiska frågor såsom vad som gäller när du vill reklamera ett par nyinköpta jeans som gått sönder till vilka de juridiska spelreglerna är inom affärsvärlden. I vår unika programfördjupning kriminologi får du lära dig olika förklaringsmodeller till brottslighet. Kriminologi handlar om läran om kriminalitet och det kriminella beteendet, och syftar till att fördjupa sig i och analysera olika brottsliga fenomen. Dessa ämnen kombineras med kurser i retorik och filosofi vilket allt tillsammans ger dig en bra grund för framtida studier.

Efter utbildningen

Efter utbildningen är du väl förberedd för högskolestudier inom framför allt juridik eller andra samhällsvetenskapliga utbildningar. Väljer du dessutom till Matematik 3b blir du behörig till ännu fler utbildningar, inom till exempel ekonomi. Utbildningen ger dig samma högskolebehörighet som Samhällsvetenskapsprogrammet och Det Digitala Samhället

Valmöjligheter

Du väljer en av våra två inriktningar efter ditt första år på skolan: Ekonomi eller Juridik. Under första året får du prova på både Företagsekonomi 1 och Privatjuridik, så att du lättare ska kunna göra ditt val. I årskurs 3 får du även möjlighet att välja att fördjupa dig i antingen Engelska 7 eller matematik. 3b. Du kan välja båda kurserna.

Ellinor Björnegren

Biträdande rektor
Programchef EK

E-post: ellinor.bjornegrenPontus – Ekonomiprogrammet

Därför valde jag TEG
När jag var på öppet hus kände jag direkt att det var rätt. Allt gott man tidigare hört bekräftades direkt man kom in i de fräscha lokalerna och möttes av engagerade lärare och elever.

Därför valde jag programmet
Då jag inte riktigt vet vad jag vill göra i framtiden tänkte jag att det kunde vara bra att läsa ett program som var högskoleförberedande. Jag valde just ekonomi då UF-företagande intresserar mig.

Det bästa med TEG
Det bästa med TEG är att både elever och lärare verkligen försöker. Lärarna gör allt för att undervisningen ska bli så intressant och rolig som möjligt medan eleverna verkligen vill lära sig. Kombinationen av dessa bidrar till att undervisningen blir riktigt intressant.

Det bästa med programmet
Både företagsekonomi och privatjuridik är nytt vilket gör det väldigt roligt och intressant. Att vi inte har så mycket naturorienterande ämnen är även ett plus för mig.

Ett bra minne från gymnasietiden
Första veckorna var riktigt roliga. Att lära känna personer som man aldrig hört talas om tidigare är galet kul. Poängjakt-veckorna var även roliga då man ofta gjorde saker som inkluderade hela klassen.

Tips till de som nu ska välja gymnasium
Börja tänka i tid. Snacka mycket med folk för att få upp ögonen för olika skolor och program. Och slutligen, gå efter din egen magkänsla. Det är ditt val.