Ekonomi­programmet

Inriktning Ekonomi

Poängplan – Ekonomi

Ekonomiprogrammet passar dig som vill ha en bred utbildning inom ekonomi. Du kommer att lära dig om
affärsidéer, bokföring, marknadsföring och ledarskap. Genom både teoretiska och praktiska övningar utvecklar du din förståelse för hur ekonomi och företagande fungerar, såväl nationellt som internationellt. Du kommer
att träna på att komma på idéer och förverkliga dem tillsammans med dina klasskompisar.

Under utbildningen

Under utbildningen får du chansen att arbeta i projekt som kopplas till näringslivet inom dessa kurser. Under ditt tredje år på utbildningen startar du ett eget UF-företag tillsammans med några av dina klasskamrater. Du kommer att tränas i att arbeta kreativt, att ha en chefsroll och att bli en riktigt duktig säljare. För att du ska vara redo för en internationell marknad läser du kurserna Engelska 7 och Internationell ekonomi. Vi gillar också att besöka universitet, högskolor och företag. Vi tar ofta in intressanta föreläsare för att få en bättre förståelse för hur ekonomi fungerar i praktiken!

Efter utbildningen

Efter utbildningen är du väl förberedd för högskolestudier inom framför allt ekonomi eller juridik. Matematik 3b ingår när du går ekonomiinriktningen. Utbildningen ger dig samma högskolebehörighet som Samhällsvetenskapsprogrammet och Det Digitala Samhället

Valmöjligheter

Du väljer en av våra två inriktningar efter ditt första år på skolan: Ekonomi eller Juridik. Under första året får du prova på både Företagsekonomi 1 och Privatjuridik, så att du lättare ska kunna göra ditt val.

Inriktning Juridik

Poängplan – Juridik

Ekonomiprogrammet med inriktning juridik är en bred utbildning där du utvecklar din förmåga att analysera, argumentera och diskutera. Du lär dig om det svenska rättssystemet samt hur samhällsutvecklingen påverkar lagar och regler. Du kommer att bygga upp en förståelse för människors beteende och för hur sociala, biologiska och psykologiska förutsättningar kan påverka varför människor begår brott. Utbildningen ger dig en bra grund för att studera vidare exempelvis på juristprogrammet.

Under utbildningen

Ekonomiprogrammets juridikinriktning tar upp det mesta inom juridikens värld. Från vardags-juridiska frågor såsom vad som gäller när du vill reklamera ett par nyinköpta jeans som gått sönder till vilka de juridiska spelreglerna är inom affärsvärlden. I vår unika programfördjupning kriminologi får du lära dig olika förklaringsmodeller till brottslighet. Kriminologi handlar om läran om kriminalitet och det kriminella beteendet, och syftar till att fördjupa sig i och analysera olika brottsliga fenomen. Dessa ämnen kombineras med kurser i retorik och filosofi vilket allt tillsammans ger dig en bra grund för framtida studier.

Efter utbildningen

Efter utbildningen är du väl förberedd för högskolestudier inom framför allt juridik eller andra samhällsvetenskapliga utbildningar. Väljer du dessutom till Matematik 3b blir du behörig till ännu fler utbildningar, inom till exempel ekonomi. Utbildningen ger dig samma högskolebehörighet som Samhällsvetenskapsprogrammet och Det Digitala Samhället

Valmöjligheter

Du väljer en av våra två inriktningar efter ditt första år på skolan: Ekonomi eller Juridik. Under första året får du prova på både Företagsekonomi 1 och Privatjuridik, så att du lättare ska kunna göra ditt val. I årskurs 3 får du även möjlighet att välja att fördjupa dig i antingen Engelska 7 eller matematik. 3b. Du kan välja båda kurserna.

Ellinor Björnegren

Biträdande rektor
Programchef EK

E-post: ellinor.bjornegrenScilla – Ekonomiprogrammet

Därför valde jag TEG
När jag besökte TEG under öppna huset kändes det direkt rätt. Atmosfären är speciell här och alla är alltid trevliga och positiva.

Därför valde jag programmet
När jag gick i 9:an hade jag ingen aning om vad jag ville bli, därför tänkte jag att det var bra att välja ett högskoleförberedande program som var brett. Jag valde just ekonomi eftersom juridikinriktningen lät extra intressant. Speciellt kurser som kriminologi, rätten och samhället samt psykologi.

Det bästa med TEG
Det bästa med TEG är helt klart stämningen. Varje gång man kommer in i skolan blir man glad. Såväl elever som lärare är jättetrevliga. Skolmaten måste också få en eloge!

Det bästa med programmet
Det bästa med ekonomiprogrammet är att jag har lärt mig väldigt mycket nytt. Oavsett vad jag jobbar med i framtiden, även om det inte är inom ekonomi eller juridik, kommer de kunskaper jag fått under de här åren alltid vara bra att ha med.

Ett bra minne från gymnasietiden
Ett bra minne jag har från gymnasietiden är från första veckan i årskurs 1. Då hade vi introvecka så det var bara de nya eleverna som var på skolan. Alla var lite nervösa men samtidigt så glada och det var jättekul att få börja lära känna alla nya klasskompisar.

Tips till de som nu ska välja gymnasium
Detta tips har ni nog hört många gånger förut men jag säger det igen. Gå efter din magkänsla och det som du tycker känns kul. Det är ingen idé att gå ett visst program, eller på ett visst gymnasium, bara för att dina föräldrar eller lärare tycker att du borde gå det. Du måste välja efter dig själv. Det är endast då valet bli rätt!