David Gunbrant

Elev på Täby Enskilda 2009-2012

Vad gör du idag?

Jag studerar på Linköpings Universitet vid Campus Norrköping, andra året på ett program som heter Kultur, Samhälle och Mediegestaltning.

Vad har du gjort sedan du tog studenten?

Det första jag gjorde var att sticka ut i världen med mina vänner och resa eftersom jag inte riktigt visste vad jag skulle göra efter plugget, men att studera vidare något inom media var något som ändå stod högt på listan.
Vi gjorde vår första resa till Australien (där vi även bosatte oss ett par månader för att jobba) och sedan reste jag runt i princip hela Sydostasien. Den resan var bland det roligaste jag gjort och när jag kom hem efter nio månader var jag ännu mer osäker på vad jag skulle göra, min första tanke var nog att resa vidare, kanske jobba i något nytt land eller börja studera ett nytt språk?
Det kändes som att så många nya dörrar öppnades när jag kom ut i världen och jag ville bara fortsätta resa och upptäcka mer saker. Men tyvärr är det inget man kan göra på heltid, så när jag insåg att det började göra ont i plånboken bestämde jag mig för att åka hem igen.
Det var faktiskt min faster som sa till mig att jag åtminstone skulle söka mig till ett Universitet eller en Högskola medan jag var på resande fot så jag inte skulle riskera att komma hem utan några planer alls, och listan på vad man kunde söka till var mycket lång.
Det var många roliga och intressanta program som jag bläddrade mig igenom och fastnade vid ett som hette Kultur, Samhälle och Mediegestaltning. Det lät något som passade mig väldigt bra, att det vetenskapliga perspektivet förenades med medieproduktioner lät väldigt spännande!
Så jag skickade in min ansökan.
När mailet en dag kom där det stod att jag blivit antagen tackade jag nervöst då JA. Sen började ett nytt kapitel i mitt liv. Jag tog mina saker, sa adjö till mor och far, tog mig ned till Norrköping och befann mig nu i en helt ny stad med ett stort frågetecken i pannan “Vad gör jag egentligen här?”.
Jag tror att man aldrig kan vara riktigt säker på i sådana situationer om man har gjort rätt val, men att ge det en ärlig chans är det bästa man kan göra tyckte jag.
Och det tog inte lång tid innan jag kände att jag hade hittat helt rätt, idag vet jag vad jag vill göra i framtiden och vill jobba med. Jag är nu inne på mitt andra år på Universitetet och jag har gjort och gör massor med roliga saker, även utanför studierna. Bl.a. är jag Fadderist, som är ett annat ord för mottagningsamordnare som handlar om att skapa en rolig och trygg start för de nya studenterna. Sen är jag för närvarande Vice Ordförande för en studentförening som heter LinoFilm, där vi försöker lära ut allt inom film, allt ifrån att göra egna reklamfilmer till att hålla i olika föreläsningar.

På vilket sätt har du haft nytta av din utbildning på Täby Enskilda Gymnasium?

Det praktiska inom film som vi fick göra har jag mycket nytta idag när vi sitter och gör våra projekt. Det är ett stort plus att ha den grunden när man ska bygga ihop sin film. Det kan vara allt ifrån att bedöma bildutsnitt till att sitta och lära sig klippa vid redigeringsbordet.
Man kan inte enbart läsa det teoretiska för att bli en duktig filmare, om man vill lära sig på bästa sätt är det bra att testa och öva och det får man verkligen göra på TEG. Det är nog den största nyttan jag har med mig från min tid på skolan, eftersom jag valde att både fortsätta studera och jobba praktiskt inom media.

Vilket är ditt bästa minne från TEG?

Det är självfallet då jag och några kompisar startade upp Täby Enskildas första TEG-LAN, som tydligen har fortsatt sedan vi slutat. Tycker det är enormt kul att se att den traditionen lever kvar!
Något som jag inte kommer glömma är den atmosfären det var mellan eleverna och lärarna. Det var en oslagbar miljö att befinna sig i!

Vilket råd skulle du ge till dagens elever?

Det gäller att du tar chansen när du får den och gör det bästa av situationen! Även när det går dåligt gör du bäst i att ta kunskap från det och sedan fortsätta på nästa uppgift. Man behöver ibland göra fel för att lära sig! Det är något som jag inte är rädd för att göra längre!
Lägg gärna ribban högt och våga, för det är oftast då du lär dig som mest – när du vågar göra fel. Vem vet om det blir det bästa du gjort? Eller så tar du hem en enorm kunskap om vad som gick fel och kan lära dig från det till sin nästa övning.
Våga chansa och att ha visioner, det är då du lyckas och lär dig som mest!
/David