Hampus Wåhlin

Vad gör du idag?
Jag studerar för närvarande på University of Southern California – School of Cinematic Arts. Skolan är det äldsta universitetet i södra Kalifornien (grundat 1880). Tidigare studenter inkluderar George Lucas, Judd Apatow, Ron Howard, Robert Zemeckis och David S Goyer. Det är enligt mig ett fantastiskt ställe att träffa likasinnade, talangfulla och unika människor (precis som på Täby Enskilda Gymnasium).
Under vilka år gick du på Täby Enskilda?
2009-2012
Vad har du gjort sedan du tog studenten?
Efter studenten jobbade jag vidare ett tag på produktionsbolaget House of Radon, som är skaparna bakom musikvideos som Avicii’s ”Silhouettes”, ”X You” och dokumentärer som ”Press Pause Play” och ”The Next Black”. Mina uppgifter var allt ifrån casting och administration, till hjälp med scenografi och textning. Efter ett par månader började jag jobba på Phone House, innan jag studerade en termin av Filmvetenskap på Stockholms Universitet. Jag sökte också till Danska Filmskolan under denna tid, där jag tyvärr inte kom in.
Strax därefter började jag jobba på Baluba TV’s ”Café Bärs” – säsong 2, där jag assisterade med allt från rigga ljus och teknik, till att köra bil och hjälpa till med annat på inspelningsplatsen. Samma höst bestämde jag mig för att göra slag i saken och söka till filmskolor på nytt. Kulturama och Stockholms Filmskola hade redan accepterat mig. Tyvärr kände jag att det inte var något för mig. Flera av mina vänner har gått där och varit nöjda (och vissa var mindre nöjda). Personligen kände jag dock att om jag vill jobba i USA kanske det trots allt är bäst att bygga sitt kontaktnät där redan från början. Det var en lång och utdragen process. Mycket papper som behövde skrivas på, många formulär att fylla i och en saftig radda prov fanns på min att-göra-lista. Sedan krävde varje individuell skola en portfolio, ett dussin uppsatser och antagningsprov. Om du vill veta hur det känns att vara stressad på allvar, sök till amerikanska universitet.
För ett knappt år sedan, under samma period som jag stod och vände köttmedaljonger på Gyllene Måsen (aka McDonald’s), så fick jag en kväll ett samtal från ett utländskt nummer. I andra änden säger en man med djup amerikansk accent: ”Hampus. My name is **** and I’m calling from USC – School of Cinematic Arts.” För ett ögonblick trodde jag att jag skulle dö av plötsligt hjärtstopp. Lyckligtvis tog jag mig igenom samtalet med livet i behåll. Han förklarade att han skulle rekommendera mig för deras Film & TV-produktionsprogram, och ungefär 3 månader senare fick jag mitt ”admission-letter” i brevlådan.
På vilket sätt har du haft nytta av din utbildning på Täby Enskilda Gymnasium?
Utöver att Täby Enskilda hjälpte mig att utveckla en väl behövd social kompetens och lät mig utforska olika typer av medium, så lärde jag mig värdet av respekt för annorlunda tänkande. Vi är alla tänkande individer med olika bakgrund, kulturer och syner på livet. Att öppna för diskussion är något jag alltid värdesätter. Dock så har jag, tack vare Enskilda, lärt mig att det är bättre att välkomna nya perspektiv och infallsvinklar, än att försöka pracka på någon din egen världsbild.
Vilket är ditt bästa minne från TEG?
Människorna och stämningen. Jag kan inte uttala mig om den nuvvarande atmosfären på TEG. Med det sagt, så är ”the TEG-spirit” något som gör mig glad varenda gång jag tänker på det. Önskan om att känna tillhörighet är något universalt, och Täby Enskilda har definitivt visat prov på att ett gymnasium kan vara mer än en plats för akademisk utveckling, utan också social.
Vilket råd skulle du ge till dagens elever?
Med risk för att låta klyschig – Följ. Din. Dröm. Gör vad du älskar och bli bra på det så kommer pengarna automatiskt. I annat fall kan du åtminstone leva med vetskapen om att du har din passion som jobb. Det finns inga garantier för succé här i livet, så det är lika bra att satsa på något som gör en lycklig. Självklart är det inget fel med att göra smarta och strategiska karriärsval. Kom bara ihåg att ställa dig själv frågan: ”Vad vill du se när du tittar tillbaks på livet?” Inga stora vinster görs utan stora risker.
P.S: Om någon är nyfiken på att söka till universitet i USA (eller till USC – School of Cinematic Arts), är ni hjärtligt välkomna att kontakta mig på facebook.
Med Vänliga Hälsningar, Hampus Wåhlin