Oscar Anjou

Elev på Täby Enskilda 2009-2012

Vad gör du idag?

Idag studerar jag till att bli Gymnasielärare i Engelska och Historia på Stockholms Universitet.

Vad har du gjort sedan du tog studenten?

Det första jag gjorde när jag tog studenten var att kasta mig i arbetsmarknaden, jag jobbade som biljetförsäljare på ett sightseeingföretag under en sommar, delvis för att få stå utomhus och delvis för att få träffa folk från hela världen. Det var en spännande upplevelse att få brädda sina vyer utan att lämna sin hemstad och jag rekommenderar starkt att jobba med turism.
På hösten kastade jag mig in i en kurs om Filmvetenskap på Svenska Filminstitutet, det var en spännande inblick i både den akademiska världen och en fördjupning i det jag läst under min tid på gymnasiet.
Nöjd med min inblick i den akademiska världen valde jag att kasta mig in i ännu en ny värld. Jag tog ett jobb på restaurangen T.G.I.F (Thank God It’s Friday) på Stureplan, där jag fortfarande jobbar. Det är ett väldigt hektiskt jobb, men man lär sig snabbt att och det är en väldigt professionell arbetsplats (även om det kan bli lite busigt ibland). Teamwork har varit en sjukt viktigt läxa, vilket kanske låter klyschight, men när man ställs inför att bära 50 hamburgare upp för 3 trappor så är det sjukt användbart att ha duktiga kollegor.
Under tiden jag gick på TEG och även i efterhand har jag jobbat mycket med tonåringar via ideella organisationer som ViUnga, och under hela min tid efter gymnasiet har jag känt att någonting saknades. Jag kom till en punkt där jobbet blev för mycket av en rutin och jag kände mig uttråkad. Sakta men säkert växten en ide fram i mitt huvud om vad det var jag ville göra, och efter ett återbesök på ett av TEGs öppna hus bestämde jag mig för att utbilda mig till lärare. Helt vilse irrade jag mig in på antagning.se och sökte Ämneslärarprogrammet, Engelska och Historia.
Jag kom nästan inte in.
Jag fick den absolut sista platsen, och två dagar innan kursen började går jag knäsvag från Engelska Instutionen med världens största leende på läpparna! Att min chef var mindre glad på mig för att hon behövde ändra om två månader av schema med en två dagars förvarning är dock en annan historia…

På vilket sätt har du haft nytta av din utbildning på Täby Enskilda Gymnasium?

Det finns flertalet gånger Roberts filmvetenskap har gett mig i knuff i rätt riktning, eller då jag har haft användning av Susannes fotolektioner. Radio-kurserna har dock varit det jag har haft störst användning av, jag hade tillochmed en radioshow på en liten gaming-webradio under Gymnasiet. Mycket av det praktiska och teoretiska i mediaämnenena är användbart i situationer som du inte förväntar dig.
Jag har även användning av de analytiska förmågor jag fått av t.ex. film- och samhällskurser, både på mina jobb och på Universitetet!

Vilket är ditt bästa minne från TEG?

Svårt – det finns många bästa! Ett av mina tidigaste minnen från TEG var under första veckan när vi satt på den gamla ute-serveringen och åt. Vi var fortfarande lite i chock över hur god maten är, och ovanpå de kunde vi plocka färska plommon till efterrätt! Ett annat fantastiskt minne är från det första TEG-lanet, när vi gjorde en liten mini-turnering i StarCraft2 som vi streamade, det var inte världens största turnering. Men vi skrattade riktigt mycket!

Vilket råd skulle du ge till dagens elever?

Det enklaste och det kanske klyschigaste rådet, ta plugget på allvar! Det kanske är tråkigt idag men det är värt det i morgon! Ta er tid till det, men stressa inte ihjäl er och försök njuta av det ni gör!