Prisbelönta elever!

20 mars varje år är det ”la Journée internationale de la Francophonie”, den internationella Frankofonidagen. Hela mars månad har det organiserats aktiviteter för att fira detta. Här i Sverige utlyste Institut de France, de franskspråkiga ambassaderna och Folkuniversitetet en tävling som gick ut på att elever kunde skicka in tre minuter långa filmer i vilka de berättade om hur de arbetar, och vill fortsätta arbeta, med mångfald.

Astrid Mårtensson har tillsammans med sina elever i kursen franska 5, analyserat musikvideor på temat normer, könsnormer, jämställdhet, samtycke, frihet att välja och frihet att vara. Analyserna har presenterats och gett upphov till givande samtal, såväl i vårt klassrum som i en grupp med svenskstudenter på universitetet Rennes 2. Till dessa studenter och deras lärare Malin Zetterberg, har vi skickat våra inspelade analyser på franska. De har svarat på våra diskussionsfrågor på franska och därefter har de ställt nya frågor till oss på svenska, som vi i vår tur har besvarat på vårt modersmål.

Juryn i tävlingen ”Prix de la Francophonie en Suède” belönade Täby Enskildas elever Axel Angelino, Hedda Rignér, Rebecka Husberg, Sofie Kullman och Vilhelm Olsson med tredje pris och 3000 kronor. Stort grattis till dem!

Täby Enskildas elevers prisbelönta tävlingsbidrag

Här går det att läsa mer om tävlingen och titta på bidrag från fler gymnasieskolor.