Sebastian Rapp

Namn:
Sebastian Rapp
Titel:
Studerar statsvetenskap på Stockholms universitet
Gick på TEG:
2006-2009
Program:
Samhällsvetenskapsprogrammet – internationell politik
Vad har du haft för dig sedan du tog studenten?
Efter gymnasiet hoppade jag på socionomprogrammet på SU, som jag läste två terminer innan jag valde att hoppa av eftersom det inte var riktigt som jag hade tänkt mig. Utöver det har jag jobbat, bland annat för Hyresgästföreningen och inom politiken, vilket både varit roligt och utvecklande. Jag jobbar idag även med konsertverksamhet för Show Security, som är ledande när det kommer till evenemangssäkerhet i Sverige.
Har du gått någon utbildning efter TEG?
Bortsett från året på socionomprogrammet har jag nu börjat läsa statsvetenskap vilket är väldigt intressant men också oerhört intensivt. Jag har även gått en utbildning i evenemangssäkerhet och crowd management som jag har nytta av i mitt jobb.
Vad är det bästa med att plugga vidare efter gymnasiet?
Att man inte är låst i ett speciellt fack. Det finns ett brett och stort utbud av kurser och program på universitet och högskolor, vilket möjliggör för en att specialisera sig på det man själv tycker är som mest intressant, oavsett vilken teoretisk inriktning du hade under gymnasiet.
Har du haft nytta av din utbildning på Täby Enskilda Gymnasium?
Det tycker jag absolut. Den gedigna utbildningen jag fick och engagemanget hos lärarna har möjliggjort att jag inte är ett stort frågetecken under föreläsningarna på SU. Att känna ”Ah just ja, det här kommer jag ju ihåg” snarare än ”Vad fan är detta?” bättrar på självförtroendet och får en att inse att man kan mer än vad man kanske först tror.
Bästa minnet från Täby Enskilda?
Det finns väldigt många såklart. De vänner man lärde känna, resorna till Bryssel, Wien och Cartagena, att av en magister få lära sig skillnaden på polisens gamla respektive nya skjutvapen, Liljegrens skönsång, lärarna, FN-rollspelen m.m. Men om jag ska välja ut en särskild händelse får det bli en brandövning som vi hade. Medan röken spred sig i byggnaden och vi försökte hitta ut hörde vi plötsligt en röst som sade ”Följ mig”. Denna röst tillhörde en lärare med förvånansvärt goda kampsportskunskaper som med en hård spark krossade skyddet för vredet till nödutgången och sedermera ledde oss ut till friheten bort från den rökfyllda skolan.
Är du nöjd med ditt val av gymnasium, så här i efterhand?
Det är jag verkligen. Jag har svårt att se att jag kunnat fått en bättre gymnasieutbildning någon annanstans.
Vad är ditt råd till dagens TEG-elever?
Stressa inte. Det är bara onödigt att ha magsår över någonting som ska vara intressant och utvecklande. Om man gör det roligt att plugga blir resultaten även bättre och det blir enklare att peppa sig själv. Att inte stressa gäller även gymnasiet. Hoppa inte på vilken random utbildning som helst i panik, risken i stor att man tappar sugen. Lugn och ro innan man kommer på vad man vill syssla med är att föredra.