Täby Enskilda på besök i Saint-Flour i Frankrike

Under en vecka i slutet av september reste tjugo elever och två lärare till den lilla staden Saint-Flour i Frankrike. Såväl elever som lärare inkvarterades hos värdfamiljer, som tog hand om oss på ett mycket generöst och vänligt sätt. Vi fick inblick i franskt vardagsliv med allt vad det kan innebära: sötsaker till frukost, morgonkaffe serverat i soppskålar, skrällande ringsignaler i gymnasiets korridorer, trerätters skollunch, sena middagar som varar i timmar och mycket mer. Första dagen tillbringade vi mestadels på Lycée de Haute Auvergne, våra värdelevers skola. Vi fick också en lärorik, guidad tur i den medeltida stadskärnan. Katedralen, byggd av vulkanisk sten, är den högst belägna i hela Europa. Rundvandringen avslutades med ett gruppfoto i sensommarsolen.

Départementet Cantal, där Saint-Flour ligger, karaktäriseras av sina höga, gröna toppar, sina djupa dalar och sina slingrande serpentinvägar. En av resans höjdpunkter, både bildligt och bokstavligt, var vår utflykt till Puy Mary. I strålande sol kämpade vi oss upp från ca 1500 meters höjd till dryga 1700 meter. Väl uppe på toppen, fick vi vår belöning i form av en fantastisk utsikt.

Ett annat ofrånkomligt inslag i landskapet är alla kor. Några av dessa fyrbenta vänner fick vi lära känna närmare under vårt besök på en bondgård med tillhörande osttillverkning. Besöket avslutades förstås med provsmakning.

Många vänner och många erfarenheter rikare är vi nu tillbaka på TEG, där vi fyllda av motivation, jobbar vidare med franskan.